Wij zijn Michiel Goossensen, Liselotte Hoogewerf, Wu Zhihao, Quin Lee Ali Hoessein en Joost Kuckartz en gingen sinds januari de uitdaging aan om onze bijdrage te leveren aan een mooiere wereld. Tijdens onze brainstorm over hoe ons idee vorm moest krijgen, wisten we één ding zeker: de nieuwe Omgevingswet moest centraal staan. Hier kwam al snel een platform naar voren en ook wilde ideeën als crypto currencies en micro-krediet. Maar aan het einde van de rit moet een plan wél werkbaar zijn. Langzaam maar zeker kwamen we weer met de voeten op de aarde en moesten we die wilde ideeën toch achter ons laten.

Zo kwamen we tot het platform CrowdCreation, waarbij burgerparticipatie centraal staat. Tenslotte wijst onderzoek uit dat we misschien wel miljarden aan belastinggeld besparen door omwonenden en belanghebbenden al in een vroeg stadium mee te nemen in een project. Door hen te informeren, mee te laten creëren en te participeren organiseren we draagvlak en ruimte. Om de proef op de som te nemen gingen we de straat op om burgers in Den Haag, Rotterdam en Delft te vragen hoe zij aankijken tegen projecten die in de buurt spelen. En wat blijkt: zij zijn vaak niet op de hoogte terwijl er wel degelijk interesse is om mee te denken!

Het CrowdCreation platform geeft initiatiefnemers de ruimte om hun project op een begrijpelijke manier weer te geven. De duurzaamheidsimpact is inzichtelijk en stakeholders denken mee over de ontwikkeling. CrowdCreation schakelt niet alleen tussen opdrachtnemers en omwonenden, maar ook andere belanghebbenden kunnen de betrokkenheid van burgers meten zoals gemeenten. Hoewel veel partijen denken dat burgerparticipatie bakken geld kost, laat de norm zien dat het uiteindelijk kosteneffectief is en projectvertragingen flink beperkt.

Onze werkwijze heeft trekjes van een startup. Ook het Doe & Durf Challenge proces geeft ons dit gevoel. Ons enthousiasme steeg verder en verder door de sessies, het samen delen met andere teams en de verschillende inzendingen die we maakten om verder te komen in de Doe & Durf Challenge. Zo moesten we een ‘ludieke’ inschrijving doen, deelde iedereen zijn ideeën en werkten we zoals een startup betaamt ook tot ver na middernacht door om zaken af te krijgen.

In deze atmosfeer en met ons enthousiasme lukte het naar de finale te gaan. Daar zijn we natuurlijk erg trots op. Nu moeten we een 5 minuten pitch geven en in slechts één minuut ons idee en platform uitleggen. Dit gaat ons lukken! Net als alle andere teams gaan we voor de hoofdprijs. Maar zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat we ernaast grijpen geldt nog steeds dat clichés waar zijn: Meedoen is belangrijker dan winnen. We weten dat ons idee goed is toe te passen. Naast interne aanmoediging en interesse om aan te haken en mee te doen met al lopende initiatieven krijgen we ook respons en belangstelling van experts, gemeenten en initiatiefnemers. Kortom, voor ons is het hele proces eigenlijk nu al geslaagd!