Koninklijke NLingenieurs en Ingenieursbureau van de Gemeente Amsterdam organiseerden op 24 mei 2018 de tweede editie van Het Ingenieursdiner in TOBACCO Theater te Amsterdam. Als onderdeel om aandacht te geven voor het belang van het ingenieurswerk voor de stad was de Doe & Durf competitie uitgeschreven, dit jaar voor de vierde keer gehouden.

Het thema van de challenge was “Digitale revolutie: de bouwsteen voor onze duurzame leefomgeving”. Dit jaar deden maar liefst 12 teams mee aan de competitie, waarvan vijf door de jury genomineerd waren om in aanmerking te komen als winnaar. De jury bestaat uit:

  • Jacolien Eijer-de Jong; Directeur NLingenieurs;
  • Nout Verhoeven; Directeur Ingenieursbureau van de Gemeente Amsterdam;
  • Dorit Roest; Founder The Influencers Movement (TIM).

De vijf finalisten waren:

  • Arcadis met CrowdCreation;
  • Herman de Groot met De Vliegende Adviseur;
  • IV-groep met Wegbeheer van de Toekomst;
  • Sweco met Dakchange;
  • Witteveen + Bos met Studio Straatsensor.

De winnaar van de Doe&Durf Challenge 2018 is CrowdCreation van Arcadis. CrowdCreation is de uitkomst voor overheden na invoering van de Omgevingswet. Door de invoering van de omgevingswet worden overheden verplicht tot participatieve aanpak bij projecten. CrowdCreation weet op innovatieve wijze digitalisering en duurzaamheid bij elkaar te brengen en biedt overheden zo een uitkomst om niet alleen bestuursorganen en bedrijven, maar ook andere belanghebbende zoals burgers vroegtijdig bij een project te betrekken.

CrowdCreation team wint Doe&Durf 2018 challenge van Koninklijke NL Ingenieurs.

Vanwege de gevarieerde nominaties was het voor de jury lastig om een winnaar te selecteren. Als zodanig heeft de jury gekozen voor een idee dat zorgvuldig was uitgewerkt. Het winnende idee heeft een relevant vernieuwend element aan een bestaand product weten toe te voegen: ze investeren nadrukkelijk in een vertaling van plannen naar relevante onderwerpen en begrijpelijke taal voor de burger en vice versa. Daarmee wordt het een zeer relevante tool waarmee de burgerparticipatie rondom bouwplannen écht ingevuld kan worden, zoals de nieuwe Omgevingswet van ons vraagt.

De jury waardeert het dat het team bij de uitwerking van het idee gesproken heeft met deskundigen op het vlak van omgevingsmanagement en projectmanagement en straatinterviews heeft gehouden om de stem van de gemiddelde burger te peilen. Dus ook in hun eigen aanpak hebben ze de principes van hun nieuwe app toegepast: goed luisteren naar toekomstige gebruikers.

 

CrowdCreation zal met deze winst zeker niet stoppen, het geeft aan dat deze tool op het juiste moment komt en snel in gebruik genomen dient te worden. Wij zullen daarom met nog meer enthousiasme de tool ontwikkelen, het liefst samen met een gemeente of initiatiefnemer om zo de tool voor de juiste vraag te ontwikkelen.

Artikel met dank aan Koninklijke NL Ingenieurs.